Leefstijl

Acupunctuur kan u goed helpen om je lekkerder, beter of gezonder te voelen. Wij helpen u graag bij een gezonde leefstijl.

Op basis van uw lichamelijke en mentale conditie en uw manier van leven, wordt een advies op maat gegeven. Wij combineren Westerse en Oosterse geneeswijzen in onze voedings- en leefstijladviezen en behandelingen. Wij kijken niet alleen naar uw klacht, wij kijken naar u als geheel. Wij bestuderen uw voorkomen, uw huid, uw tong en pols om tot de juiste diagnose en behandeling te komen.

Rust en regelmaat

We hebben allemaal wel eens een periode waarin we ons minder fit voelen, vermoeid zijn of last hebben van stress. Ons lichaam werkt hard om energiek en gezond te blijven. Hierbij spreken we onze natuurlijke reserves behoorlijk aan. Daarom wordt binnen de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG) grote waarde gehecht aan een gezonde leefstijl waarbij we onze natuurlijke reserves niet onnodig verbruiken. Een gezonde leefstijl biedt voldoende rust en regelmaat. In onze hectische maatschappij komen we daar vaak niet aan toe.

Voeding, kruiden en gewichtsverlies

Voeding en (keuken)kruiden vallen binnen de principes van yin en yang en de leer van de vijf elementen. Om te beginnen kan voeding warm (yang) of koud (yin) van temperatuur zijn. Warme thee voelt heel anders in je lijf dan een koude drank. Maar voedsel kan ook een verwarmend effect op het lichaam hebben.

Ook de manier van bereiden bepaalt of een product een yin of yang effect heeft. Dus de temperatuur én de natuur van het voedsel plus de bereidingswijze bepalen samen het effect op het lichaam. Kruiden in het eten hebben een specifieke invloed op het energiegehalte van voeding.

Inzicht in de energie van voedselsoorten draagt bij aan een gezond voedingspatroon. En kan u dus ook helpen overtollig gewicht kwijt te raken.

Stoppen met roken

Dat roken slecht is voor de gezondheid, hoeven wij u niet te vertellen. De meeste rokers willen er graag mee stoppen. Maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Stoppen met roken is moeilijk door de sterke ontwenningsverschijnselen. Behalve de lichamelijke verslaving aan nicotine, is het vooral de geestelijke afhankelijkheid die stoppen met roken zo moeilijk maakt.

De acupuncturist is uw bondgenoot bij het stoppen met roken. Met een acupunctuurbehandeling verminderen de ontwenningsverschijnselen zodanig, dat u het stoppen met roken makkelijk volhoudt. Vaak verdwijnen de ontwenningsklachten helemaal. U dient zelf wel gemotiveerd zijn om echt te stoppen. Voor een blijvend resultaat is motivatie de belangrijkste voorwaarde.